Koulutie jatkuu 

Vilpeilän kyläkoulun uusi elämä 

Vilpeilän koulu muuttuu vuoden 2021 aikana kylätaloksi.

Tule mukaan osallistumaan ja järjestämään!   


Vilpeilän koulu on sivistyshistoriallisesti merkittävä kohde ja arvokas osa kyläkeskuksen maisemaa. Koulun pihapiirin ilme on hyvin säilynyt.

Sahalahden kunta perustettiin 1869. Kansakoulu on ollut sen ensimmäinen kunnallinen palvelu.  Koulutyö alkoi Pakkalassa Kunnin tilalla 1880. Koulutalon rakennuspaikasta väännettiin kättä pitkään. Vuonna 1894 kunta osti tontiksi Vilpeilänmäen. Koulutyö alkoi 1897, jolloin tien varressa sijaitseva vanhin osa valmistui. Vuonna 1921 voimaan tulleen oppivelvollisuuslain jälkeen tarvittiin lisää tilaa. Vuonna 1939 valmistui Vilpeilän alakoulurakennus.

Vilpeilän koulun tarina on osa Suomen tarinaa, kuinka köyhä maa nousi hyvinvointivaltioksi satsaamalla koulutukseen. Vilpeilässä ehti käydä koululaisia yli 120 vuoden ajan, jopa neljännessä polvessa, vuoteen 2020 asti.

Lähde: Raitio Raine; Maatalouspitäjästä Suomen teollistuneimmaksi kunnaksi.
Sahalahden historia III 1869-1999.Jyväskylä 2001
.


Sen jälkeen, kun koulu lakkautettiin, Vilpeilän koulun tulevaisuutta on pohdittu palavereissa ja ideariihissä. On myös tehty asukkaille ja mökkiläisille kysely. Vastauksia on kertynyt taulun täydeltä.  Kaikkea ei saada aikaan heti, mutta aloitamme näistä:

- kyläkahvila
- kyläkoulumuseo
- kyläsauna
- kerhoja ja kokoontumisia eri-ikäisille
- pelitila 
- taidekerhoja
- neulekahvila
- lasten toimintaa
- musisointia ja konsertteja
- majoitustilaa
- Laipan retkiä
- ikäihmisten palveluja
- asuntoja 

. . . 

Lista jatkuu! Ideoi itse lisää! 

Vilpeilän 3.-6. luokat kuvassa vuonna 1960. Opettajana Matti Kylälammi. - Kuva: Kari Elkelä
Vilpeilän 3.-6. luokat kuvassa vuonna 1960. Opettajana Matti Kylälammi. - Kuva: Kari Elkelä
Marja Lähteenmäki, Hannele Valkeeniemi, Tommi Saksala, Mika Eerola, Hanna-Leena Laszka. - Kuva: Jouni Valkeeniemi
Marja Lähteenmäki, Hannele Valkeeniemi, Tommi Saksala, Mika Eerola, Hanna-Leena Laszka. - Kuva: Jouni Valkeeniemi

Viisikko Vilpeilässä

Vilpeilän kyläkoulu -osuuskunnan perusti keväällä 2021 viisikko Tommi Saksala (puheenjohtaja), Hannele Valkeeniemi (sihteeri), Mika Eerola (talousvastaava), Marja Lähteenmäki ja Hanna-Leena Laszka. Perustamispaperit allekirjoitettiin 7.3.2021, kaupparekisteriin osuuskunta merkittiin 15.3.2021.

Kyläyhdistys Vilpeilän Valpas jatkaa edelleen toimintaansa koko kyläkunnan asioiden edunvalvojana. Yhteistyö kyläkouluosuuskunnan kanssa on kuitenkin tiivistä.  Samoin osuuskunta on tiiviissä yhteistoiminnassa Sahalahden kotiseutuyhdistyksen, Sahalahti-Seuran, kanssa.